Ιστορία του Γυαλιού.


Η εμφάνιση και εξέλιξη του γυαλιού ακολουθεί την ίδια πορεία με αυτή του ανθρώπινου πολιτισμού. Ξεκινάει απο τη Μεσοποταμία, περνάει στην Αιγυπτο και τα παράλια της Αφρικής , από εκεί στον Ελλαδικό χώρο, τους Ρωμαίους, την Νότια Ευρωπη,και μετά στην Κεντρική Ευρώπη, για να διαχυθεί στον υπόλοιπο κόσμο. Εξετάζοντας την άλλη πηγή πολιτισμού, την Ανατολική, τα ευρήματα γυαλιού στην Κίνα χρονολογούνται αργότερα γύρω στο 16ο αιώνα π.Χ.
ophi
Η πρώτη επαφή του ανθρώπου με το υλικό θεωρείται, η χρήση φυσικού γυαλιού διαμορφωμένου  σαν κοπτικό εργαλείο και σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα αυτό γίνεται περίπου το 5.000 π.Χ. Τα ευρήματα είναι λεπίδες ή ξύστρες απο οψιδιανό ή οψιανό. Ηφαιστιογενές πέτρωμα, μαύρου χρώματος, αρκετά σκληρού και χημικά παρόμοιου με το γυαλί. Ανάλογα με τη περιοχή που προέρχεται αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του, η όψη του μπορεί να μοιάσει με το Βαλσάτη με τον οποίο όμως δεν έχει καμμία χημική συγγένεια. Το όνομά του προέρχεται απο τον Ρωμαίο εξερευνητή Οψιανό.

Τα παλαιότερα ευρήματα γυαλιού κατασκευασμένου απο τον άνθρωπο προέρχονται απο το 3.500 π.Χ. και είναι γυάλινες χάντρες των οποίων η κατασκευή γίνεται ακόμη και σήμερα. Για πολλούς αιώνες οι γυάλινες χάντρες αποτελούν τύπο νομίσματος (έχουν ανταλακτική αξία μεταξύ των λαών) στις περιοχές γύρω απο τη μεσόγειο. Ταυτόχρονα κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα αντικείμενα απο γυαλί , όπως βάζα και ποτήρια. Τα χαρακτηριστικά αυτών των πρώτων αντικειμένων δεν θυμίζουν το γυαλί όπως το ξέρουμε σήμερα, είναι αδιαφανή και έχουν χρωματικές αποχρώσεις ανάλογα την περιοχή κατασκευής. Προέρχονται από την Αίγυπτο και την μεσοποταμία.
Τα αρχαιότερα αντικείμενα από την Ελλάδα προέρχονται από τις Μυκίνες με χρονολόγηση περίπου 1.600-1.500 π.Χ.mik
Η πρώτη ‘ συνταγή ‘ κατασκευής γυαλιού βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του ασσύριου βασιλέα Ασουρνασιρπάλ (884-859 π.Χ.)
Η τέχνη του φυσητού γυαλιού, επανάσταση για την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων, προτοεμφανίζαται στην περιοχή της Συρρίας τον 1ο αιώνα π.Χ.
Η πρώτη γραπτή αναφορά για τον τρόπο εφεύρεσης του γυαλιού υπάρχει στο έργο του ρωμαίου ιστορικού Πλήνιου (23-79 π.Χ.). ο μύθος αναφέρει ότι: Η ανακάλυψη έγινε τυχαία από Φοίνικες έμπορους κατά τη διάρκεια ταξιδιού, κατά μήκος των ακτών της Αφρικής. Στα τότε θαλάσσια ταξίδια συχνά τις νύκτες σταματούσαν και διανυκέρευαν στην ακτή. Πιθανών το πλοίο να μετέφερε μεταξύ άλλων και σόδα μάλλον σαν υποπροϊόν σε φορτίο αλατιού. Μαζεμένοι γύρω από τη φωτιά χρησιμοποίισαν πακέτα από το φορτίο για να οριοθετήσουν την εστία και να κρατήσουν όσο περισσότερο μπορούσαν τη φωτιά κατά τη διάρκεια της νύκτας. Το πρωί όταν πλέον η φωτιά είχε σβήσει, εκεί που τα πακέτα ακουμπούσαν στην άμμο είχε σχηματισθεί ένα άμορφο υαλόδες υλικό απο τυχαία πρόσμηξη σόδας – άμμου – και ασβεστόλιθου (βασικές πρώτες ύλες για το γυαλί) που εύκολα βρίσκεται σε παράλια, από τη αποσύνθεση οστρακόδερμων οργανισμών.
rom
Οι Ρωμαίοι θεωρούνται οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το γυαλί σε παράθυρα και αυτοί που πρώτοι παρήγαγαν γυαλί σε επίπεδη μορφή, σύμφωνα με ευρήματα απο την πόλη της Πομποιίας. Με τη διάσπαση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορείας η τεχνογνωσία μεταφέρεται και στα δύο νέα κράτη. Με την άλωση της Πόλης σταματάει η περαιτέρω εξέλιξη στο Βυζάντιο, ενώ στην Ιταλία δημιουργούνται συνθήκες που βοηθούν να γίνει ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα στην υαλουργία τον 12ο μ.Χ. αιώνα. Αυτό συντελείται στη Βενετία και συγκεκριμένα στο νησί του Μουράνο έξ αιτίας δύο παραγόντων:

α) Η θερμοκρασία τηξεως των πρώτων υλών για τη δημιουργία γυαλιού είναι πάνω από 1.200ο. Τα καμίνια έπρεπε να είναι συνεχώς σε λειτουργία (εκτός απο την περίοδο συντηρησης τους) και αυτο αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για μια πόλη χτισμένη απο ξήλινα σπίτια.Η μεταφορά όλων των υαλουργείων της Βενετίας στο νησί του Μουρανο γίνεται με διάταγμα, για την αποφυγή εξάπλωσης πιθανής πυρκαγιάς.

β) Η δημιουργία των συντεχνιών, την ίδια περίοδο, με αυστηρούς κανόνες και κλειστη δομή αποτρέπει τη μετάδοση της γνώσης έξω από το νησί. Σε αυτό το κλειστό περιβάλλον αναπτύσεται για πολλούς αιώνες η υαλουργία και εξελίσονται τεχνικές για τη κατασκευή μοναδικών αντικειμένων απο γυαλί. Η εξαγωγική αξία τους οπλίζει τη συντεχνεία με ισχύ και αίγλη μοναδική αλλά και πολύ αυτηρούς κανόνες π.χ. Απογορεύεται ο γάμος με άτομα που δεν ανήκουν στη συντεχνεία, δεν επιτρέπεται να μετακομίσει εκτός του νησιού και οι τιμωρία σε περίπτωση μεταφοράς γνώσεων σε τριτους είναι θάνατος. Ακόμη και σημερα μόνο αντικείμενα κατασκευαασμένα στην ευρήτερη περιοχή του Μουράνο μπορούν να φέρουν το σήμα "Vetro Artistico Murano",προστατευμένη ονομασία προέλευσης απο την ΕΕ.
Αποτέλεσμα της αποκλειστικης προέλευσης γυαλιού μόνο από τη Βενετία και άρα μεγάλου κόστους, μια άλλη περιοχή της κεντρικής ευρώπης με εύκολη πρόσβαση στην βασική πρώτη ύλη - άμμο - αρχίζει σιγά - σιγά να αναπτύσει υαλουργία. Είναι η Βοημία και οι γύρω περιοχές. Αυτό γίνεται αρκετά αργότερα κατά τον 17ο αιώνα, και η κύρια διαφορά με το γυαλι της Βενετίας είναι το διαφορετικό του χρώμα - πρασινης απόχρωσης - και φυσικά ο σχεδιασμός των αντικειμένων. Λίγο αργότερα αρχίζει να αλλάζει το καθεστώς των συντεχνειών και να γίνονται πλέον ανταλαγγές γνώσεων και τεχνικών ανάμεσα στα δύο μεγάλα κέντρα υαλουργειας. Την επόμενη περίοδο η υαλουργεία αναπτύσεται και στην υπόλοιπη ευρώπη , Γαλλία, Αυστρία κ.λ.π.
Σήμερα μονάδες παραγωγής γυαλιού υπάρχουν σε όλο το κόσμο και οι τύποι γυαλιού που έχουν αναπτυχθεί μπορούν να είναι απόλυτα εξιδικευμένοι ανάλογα τη χρήση. Εξετάζοντας μόνο το γυαλί για καλλιτεχνική χρήση, σημαντική παραγωγή υπάρχει στην Αμερική, μικρότερη γίνεται από εταιρείες με έδρα την Ευρώπη και σποραδικά κυρίως για τοπική χρήση σε Κίνα και λοιπές αναπτυσόμενες χώρες.

Στην Ελλάδα πέρα από εταιρείες με παραγωγή φυαλών και ποτηριών, η κυριώτερη μονάδα παραγωγής ήταν η εταιρεία Χημικών προϊόντων και Λιπασμάτων "Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ." στη Δραπετσώνα. Ιδρύθυηκε το 1909, μεταξύ άλλων παρήγαγε και γυαλί για αρχιτεκτονική χρήση, έκλεισε το 1999.

 

Ενδιαφέροντες Συνδεσμοι  

Ντοκυμαντέρ στο You Tube για το νησί του Μουράνο : https://www.youtube.com/watch?v=mirXV9rV33M

 

Αποστολή σε όλη την Ελλάδα
Αποστολή σε όλη την Ελλάδα
Αποστολή σε όλη την Ελλάδα
Δωρεάν αποστολή για >150 €

Περί Υάλου

Ειδη  γυαλιού

Ειδη γυαλιού

Είδη Γυαλιού Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γυαλιού με διαφορετικές χημικές και φυσικές ιδιότητες και με…

Ιστορία του Γυαλιού

Ιστορία του Γυαλιού. Η εμφάνιση και εξέλιξη του…

Οι τεχνικές μας

Οι τεχνικές του Γυαλιού Περιγραφές για τους τρόπους…

Ειδικές Συνεργασίες

Συνεργάτες

Συνεργάτες

Ειδικοί Συνεργάτες Η συνεργασία για εμάς είναι  Θ έ σ η και όχι ανάγκη. Συχνά…

Links

Μουσεία και γκαλερί για την τέχνη του γυαλιού…

Μόνιμες Συνεργασίες

Καταστήματα

Καταστήματα

Καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα σημεία λιανικής πώλησης που διαθέτουν προϊόντα μας χαρακτηρίζονται από την ποιότητα…

Αρχιτεκτονικά γραφεία

Σχεδιασμός Η συνεργασία με αρχιτεκτονικά γραφεία αφορά τη…

Χονδρική Πώληση

Συνεργασία με πελάτες χονδρικής. Οι μόνιμες συνεργασίες που…